Síl·labes doloroses

LO.LI.TA
Performance inspirada en el personatge
LOLITA de Valdimir Nabokov.

 

Els llibres no volen ser comentats, volen ser llegits. Lolita s’escriu amb tres síl.labes doloroses. Lolita, diminutiu de Dolores, es pronuncia amb dolorosa sensualitat i es tanca enèrgica i oclusivament. Un fonema és una imatge mental d’un so i els fonemes com els sons, estan carents  de significat. El famós sil.labeig fonètic “Lo-li-ta” és també una perfecta imatge mental d’un llibre incommensurable. No pretenem viatjar tant lluny. Seria agosarat encarar un llibre monumental.

Però Lo-li-ta em persegueix. Escolto aquesta sonoritat i se m’apareixen inmediatament imatges mentals. Des de la Companyia perseguim coses semblants: Imatges i sonoritats. Perquè després de tot què és la dansa? La músicalitat o el cos?  Sincerament jo sento com la sonoritat i la imatge al final sempre van de la mà. Dins l‘ideari estètic que em sedueix, la dansa sempre conté un algo d’escultòric, d’imatge tridimensional; i la sonoritat n’esdevé el ritme, la coreografia que impulsa aquestes imatges.

El so dels tres fonemes Lo-Li-Ta ens dóna una sensualitat desesperant i amarga. Hi ha una imatge que se’ns imposa nítida. És una imatge agradable a la vista. Però el so també ens condiciona: la llengua es transforma, es torna dolça i densa. Ens toca fibres que no voldríem destapar. Ens recorda que hi ha coses que no voldríem saber.

No volíem crear una peça amb un significat unidireccional. És difícil no posicionar-se quan comprens el significat final de les accions que proposes. Però és molt fàcil deixar-se endur pel poder poètic de les imatges, sobretot quan la bellesa s’imposa.

Des de la companyia volem recordar al públic que té el dret a posicionar-se; pot mirar impune, sentir-se atret, repugnar-se, empatitzar, sentir vergonya. És ell qui decidex, qui atorga finalment el veritable significat a les coses que mira. Els creadors, reservats i absents, només n’oferim la imatge, i per fer-ho hem triat una intèrpret que connota, amb les dosis adequades: innocència i fragilitat.


Lo.Li.Ta
és una performance
senzilla i contundent
en tres escenes.
Un poema de tres estrofes.
Lo.Li.Ta és un petit Poema Visual.